top of page

/artikelen / classic days schloss dyck 2014

overzicht artikelen
Ferrari 212 Inter Vignale uit 1952 (s/n 0205EL), met Alexander & Chantal Senft (CH)

'nJoy Media / teksten /  artikelen

Classic Days *von Trips Memorial* Schloss Dyck

1 t/m 3 augustus, 2014

Evenementen Buitenland

 

© 2014 ‘nJoy Media

 

De 9de editie van de Classic Days *von Trips memorial* Schloss Dyck werd in het eerste weekend van augustus 2014 gehouden. Dit prachtige Kasteel -gelegen in Jügen, onder de rook van Mönchengladbach- herbergt in dit weekend honderden pareltjes uit de auto- en motorsport, verdeeld over de weiden, tuinen en bestemde paddocks.

 

"Bratwurst..."

Elk jaar weer komen duizenden bezoekers uit binnen en buitenland (dit jaar zelfs vakantiegangers uit Zuid Afrika) zich verheerlijken aan de diversiteit van wonderbaarlijke auto's, leuke verkoopstandjes met snuisterijen op het gebied van autorijden -van koffersets tot zonnebrillen- eten een heerlijke wafel met een kopje espresso, een echte “Bratwurst” of vermaken zich door naar de tientallen picknickende groepjes te kijken. Wordt je toegelaten tot de tuinen waar de "Jewels in the Park" staan opgesteld... jaahhh, dan is het likkebaardend langs het chroom schuiven en schalks naar die Engelsman in zijn ruitbroek kijken hoe zij zijn pijp rookt.

 

"Bezoekers met..."

Kom je binnen aan de oostingang wordt je direct geconfronteerd met wat ernstigere zaken: de brandweer en het rode kruis. De mensen zelf hebben schik, maar je moet er niet aan denken... Rechts een ingang naar een Paddock, maar dat is alleen voor deelnemers. Verderop links een stuk met hospitality tenten en prachtige klassiekers van bezoekers, tot aan de allee die rechts naar de ingang van het werkelijke Kasteelterrein leidt. Ook hier weer bewaking bij het poortje, maar daar eenmaal onderdoor kom je in een doorgang naar wat waarschijnlijk de stallen zijn geweest. Met aan weerszijden natuurlijk klassiekers zoals bijv. de Lancia Aurelia. Loop je verder en gaat je links de gracht over kom je op het binnen terrein. Hier is tevens voorzien in een pittig geprijsde hospitality (met overigens tamelijk norse mensen) en er tegenover het mediacentrum met allerliefst personeel. Weer een gracht over kom je op de binnenplaats van het Kasteel, dit keer zonder auto's en bestemd voor genodigde VIP's...

 

"Juweeltjes in het park..."

De verkenning gaat verder nadat rechtsomkeert wordt gemaakt en een tweetal grachten zijn teruggenomen. Rechts sneaky een deurtje door, zodat de drukte wordt vermeden. De steen erachter die zo neergelegd hadden om "illegaal entree" te voorkomen hielp dus niet... Via een omweggetje kom je zo op het bordes voor de botanische tuin, waar de Jewels in the Park staan opgesteld. Heerlijk flaneren tussen de dure Mercedessen, onbetaalbare Italianen en exotische Fransen gelardeerd met heuse parasols, lange jurken en tasjes uit de jaren dertig ! Blikvanger bij binnenkomst van welke kant ook is de Mercedes-Benz 500K Erdmann & Rossi Streamline Roadster uit 1936, compleet in silverlook, maar een lust voor het ook. Maar er is veel meer fraais te bewonderen...

 

  * Caddilac La Salle Fleedwoot Roadster 1929

  * Avions Voisin C11 Chatreuse 1927

  * OM 665 SSMM Superba Compressore Sipder Castagna 1931

  * De Lahaye 135 M Cabriolet Saoutchik 1949

  * Duesenberg Model "A" Millspaugh & Irish 1923

  * Horch 670 V12 2-Fenster Sportcabriolet 1932

  * Mercedes-Benz 380 K Special Roadster Erdmann & Rossi 1933

  * Maserati 1500 Gran Tourismo (Tipo A6) Berlina Pininfarina 1950

  * Bentley R-Type Continental Mulliner / Earls Court Motorshow 1952

 

... om er maar eens een paar te noemen. Maar verstopt tussen de bloemenperken staat nog meer fraais, waar je welhaast nog nooit van hebt gehoord: Alvis Firefly SA 11.9 Cross E Ellis Open Tourer. Neem je hier de tijd voor en bekijk je elke prachtige bolide minutieus, dan kost dat je de eerste dag van een meerdaags bezoek. Zoveel is er te zien en te genieten. Tuurlijk kun je ook wat sneller in de tuinen en op de weiden om je heen kijken en vervolgens aan de andere kant via een kleine bruggetje de uitgang nemen. Als je dan linksom gaat kom je op een ander deel voor de paddocks. Ook hier staan prachtige klassiekers.

 

"De vintage racers..."

In de paddocks is het altijd een drukte van belang en daar is ook alle reden toe. De vintage racers staan klaar voor een ronde en achterop zien we de tenten van Fiat / Lancia / Alfa waar prachtige museum stukken van Alfa Romeo om de aandacht van de voorbijgangers schreeuwen. De prachtige Alfa Romeo 8C 2900 B Berlinetta Aerodynamica Le Mans bijvoorbeeld ziet er adembenemend uit. Jammer dat deze niet mee deed aan de ronde op zaterdag. Verder zien we Maserati's, Lamborghini's en Ferrari in het Italiaanse kamp. Mercedes heeft zijn Conceptstudie C111 (1970) er staan, naast de Silberpfeilen W25 en W196, beiden inmiddels oude bekende op het festival.

 

"Uitgenodigde celebs..."

Tot slot kon je nog wat celebraties uit de wereld van racelegenden tegen het lijf lopen, zoals Jacky Ickx -een legende- Hans Hermann, Jochen Mass, Klaus Ludwig en Ellen Lohr. Allemaal beroemdheden van de Parijs-Dakar rijders tot kartkampioenen. Grote namen ook die bij het Festival waren zoals meervoudig wereldkampioen op de motor John Surtees, Sir Stirling Moss ondanks zijn hoge leeftijd maar ja... dat krijg je met benzine in de aderen ! En als dan op zondag tegen het eind van de dag heel langzaam en schoorvoetend de boel wordt ingepakt om terug naar huis te keren en je kijkt nog een keer tussen het boomgebladerte door, met de laatste zonnestralen mee, die op een achtergebleven Porsche vallen dan weet je dat je er volgend jaar gewoon weer zult zijn... weer of geen weer !

 

o o o o o

 

 

 

FOTO GALLERIE                                                                                                    CLASSIC DAYS *TRIPS MEMORIAL* SCHLOSS DYCK

bottom of page