top of page

/persberichten / historische grand prix zandvoort

overzicht persberichten

GALLERIE - HISTORIC GRAND PRIX ZANDVOORT 2012

14-08-14

 

De Historic Grand Prix Zandvoort is niet compleet zonder de geliefde parade van raceauto’s door de straten van Zandvoort. Zorg dat u op zaterdagavond 30 augustus om half acht langs de route staat!

 

De parade van deelnemers aan de Historic Grand Prix Zandvoort is inmiddels een traditie. De bonte stoet van historische raceauto’s rijdt op 30 augustus alweer voor de derde keer door de badplaats.

 

De rijdersparade laat vervlogen tijden herleven, toen de Formule 1-bolides tijdens het Grand Prix-weekend over de openbare weg naar hun nachtverblijf werden gereden. Garagebedrijven in Zandvoort maakten jaarlijks enkele dagen ruimte voor de deelnemende teams.

 

 

Twee rondes Zandvoort...
De deelnemers rijden twee rondes door onder meer de Burgemeester van Alphenstraat, de Van Speijkstraat, Burgemeester Engelbertstraat, Hogeweg, Oranjestraat, Haltestraat en Zeestraat.

 

Op het centraal gelegen Raadhuisplein, waar de auto’s ook passeren, zorgt een muziekpodium voor extra sfeer. Na afloop dienen de Haltestraat en het Kerkplein als ‘rennerskwartier’. Dat is een uitgelezen kans om de historische auto’s van dichtbij te bewonderen.

 

 

Bezoeken...

De echte fans bezoeken uiteraard ook de Historic Grand Prix Zandvoort. Op 29, 30 en 31 augustus staan er maar liefst 23 races met onder meer Formule 1-auto’s en ‘Le Mans’ bolides op het programma.

 

 

------------------------------------------------------------------------------

 

08-08-14

 

De klassen Pre ’61 en Pre ’66 Grand Prix Cars zijn inmiddels ‘oude bekenden’ voor de bezoekers van de Historic Grand Prix Zandvoort. Op 29, 30 en 31 augustus komen de twee velden voor de derde keer op rij in actie. Ook dit jaar mogen we ons weer verheugen op in totaal vier races met onder meer historische Formule 1-auto’s. De beide klassen komen in totaal met circa 65 auto’s naar Circuit Park Zandvoort!

 

De klasse Pre ’61 Grand Prix Cars geeft traditioneel een overzicht van enkele decennia Grand Prix-geschiedenis. De oudste auto’s zijn vooroorlogs. Wie herinnert zich niet het prachtige optreden van Michel Oprey en Marcel Sontrop in hun Bugatti’s tijdens de Historic Grand Prix Zandvoort  van 2012? Heinz Bachmann heeft zich dit jaar met twee Grand Prix Cars uit de jaren ’30 ingeschreven: een Buick Shafer 8 uit 1932 en een ERA R9B uit 1936.

 

Het startveld is groot en afwisselend. Zo staan er maar liefst vijf Maserati’s 250F op de inschrijflijst. Alexander van der Lof was vorig jaar al van de partij met zijn ex-Stirling Moss Maserati. Jos Koster is de tweede Nederlander die zich met een 250F heeft ingeschreven. Adrian van der Kroft, de derde Nederlander in het veld, eindigde in 2012 heel fraai als derde met zijn HWM F2.

 

 

Vierde zege?
De klasse Pre’61 Grand Prix Cars reed tijdens de vorige twee edities van de Historic Grand Prix Zandvoort een dubbele race, net als dit jaar. Philip Walker is ‘the man to beat’; hij won al drie keer met zijn Lotus 16 uit 1959. Julian Bronson zegevierde tot nu toe eenmaal met zijn Scarab Offenhauser uit 1960. Beiden zijn dit jaar weer van de partij. Ook de andere toppers komen weer in actie. Denk aan Rod Jolley, die vorig jaar twee keer als derde eindigde met zijn Lister Jaguar Monzanapolis. Of aan Marshall Bailey, die tijdens de vorige editie van de Historic Grand Prix Zandvoort zilver won met zijn Lotus 16. Met een veld vol auto’s van illustere merken zoals Maserati, Lotus, Cooper en Connaught beloven het weer gedenkwaardige races te worden!

 

 

Pre  ’66 Grand Prix Cars
Onder de deelnemers van de Pre ’66 Grand Prix Cars bevindt zich Jason Minshaw, die vorig jaar de beide races op zijn naam schreef met zijn Brabham BT4 uit 1962. Peter Horsman, in 2012 de winnaar van de eerste race, is ook van de partij met zijn Lotus 18/21. Iedereen die deze race heeft gezien, herinnert zich ongetwijfeld de fantastische strijd om de ereplaatsen. De top vier kwam toen binnen anderhalve seconde over de finish!

 

Andy Middlehurst komt met zijn Lotus 25 naar Zandvoort. Dit is de Formule 1-auto waarmee Jim Clark in 1963 de Grand Prix van Nederland won.

 

Lotus en Brabham zijn de meest voorkomende merken in het veld. Over Brabham gesproken: Jon Fairley komt in actie met zijn Brabham BT11 die door Jack Brabham himself is bestuurd. Let ook op Eddy Perk. Hij verdedigt voor het derde jaar op rij de Nederlandse eer met zijn Heron F1 uit 1960!

bottom of page